sunnuntai, huhtikuuta 02, 2006

Ilmasto muuttuu - muututko sinäkin?


Takana on semi-vapaa viikonloppu. Mitään erityisen pakottavaa menoa ei ollut - Arbiksen sossufoorumi ja regnbågshelgen kiinnosti kuitenkin sen verran, että paikan päällä tuli oltua muutama tunti. Lauantaina olin kuuntelemassa Ruotsin kuuluisinta suomalaista, Mark Levengoodia. Rehellisesti sanottuna olin paikalla hänen vuokseen - vaikka muukin ohjelma oli mielenkiintoinen, en juuri siihen keskittynyt. Päivystin Anssin kanssa myös SONK:in ja D-nuorten standilla. Paikalla oli apuna myös ihana pieni toverin poika. Kolmevuotiaaksi lapsi oli äärimmäisen vikkeläliikkeinen ja vilkas - tai varmaan sen ikäiset yleensä sellaisia ovat. Poika halusi myös jakaa SONK:in esitteitä paikan päällä - äiti oli mukana, joten tällainen lapsityövoiman käyttö lienee sallittua.Illalla lähdinkin sitten O:n kanssa juhlimaan. Käytiin juomassa kaakaota ja mehua parissakin paikassa ennen menoa mamaan. Paikalla oli paljon tuttuja ja uusia kasvojakin. Tanssijalkaa vipatti sen verran paljon, että Miss Bitchin show jäi vähemmälle katsomiselle.

Sunnuntaina osallistuin sossufoorumissa alustukseen, joka oli otsikoitu "Miten suomalaiset voivat vaikuttaa EU:n ilmastopolitiikkaan?". Tilaisuudessa keskityttiin siis siihen, mitä kansalaisjärjestöt (ja Suomi) voisi tehdä alkavalla EU:n puheenjohtajuuskaudella vaikuttaakseen EU:n tasolla ilmastonmuutoksen estämiseksi. Suomeen tulevat kymmenet ja taas kymmenet maailman ja Euroopan johtavat virkamiehet ja poliitikot ovat otollisinta kohdejoukkoa, kun halutaan vaikuttaa asioihin. Tilaisuudessa minulle tuli tavallaan ristiriitainen olo. Toisaalta siihen vaikutti alustaneiden kansalaisjärjestöjen edustajien aito halu puuttua ja muuttaa ihmiskuntamme suurinta tragediaa, mutta samalla pienoinen epäusko omiinkin poliittisiin päättäjiin siitä, ettei ilmastonmuutosta haluta/osata ottaa aidosti tosissaan. Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tähtääviä toimia pidetään liian usein talouskasvua hidastavina ja näin ollen ongelma olisi siis parempi vain lakaista maton alle muistuttamasta.

Onneksi on olemassa myös muunlaisia päättäjiä. Tulevaisuuden Voiman Heikki Korpela puhui keinoista ja esitteli tahoja, jotka ovat mukana ilmastomuutosta estävässä rintamassa. Hyvä paikka, josta saa selville ilmastonmuutoksen aakkoset on ilmasto.org-sivusto, johon on kerätty aiheeseen liittyvää tietoa sekä linkkejä muihin aihetta käsitteleviin sivustoihin ja järjestöihin. Mielestäni hyvä keino vaikuttaa aiheeseen on sitoa aiheen käsittely entistä enemmän myös poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen agendalle. Toki monet järjestöt ovat näin jo tehneet, mutta ilmasto- ja energiapoliittisiin kysymyksiin vaikuttaminen tulee olemaan tulevaisuudessa yksi vaikuttavimmista politiikan sektoreista. Olisi siis luontevaa, että nämä kysymykset nostetaankin voimakkaammin esille mm. sosiaali- tai työllisyyspolitiikan rinnalle - sinne, mihin ne kuuluvatkin. Itse olen yrittänyt jo pidemmän aikaa oppia lisää aiheen tiimoilta. Alua on valtava, enkä todellakaan voi sanoa olevani vielä minkään tason alan asintuntija, mutta suunta lienee oikea.

Huomenna onkin sitten aika palata taas kouluun ja käydä opinnäytetyön ohjaajan kanssa läpi opinnäytetyön tutkimussuunnitelma - suunnitteluseminaari lähestyy uhkaavasti. Onneksi vastuuta on jakamassa mainio työpari Tuomo, jolla on erittäin asiantunteva ja jämäkkä ote tutkimuksen aiheeseen. Kerron työstämme lisää täällä myöhemmin. Iltapäivällä on lisäksi Vaihda Virtaa -vihreän sähkön edistämiskampanjan kokous, jonka ohjausryhmässä olen. Mukana on monta mielenkiintoista tyyppiä. Odotan itselleni ensimmäistä kokousta sekä miten lähdemme kehittämään kampanjan sivustoja palvelemaan paremmin ihmisiä. Keskiviikkona suuntaankiin SONK:n tovereiden kanssa tutustumaan Ruotsin sisarjärjestöihin sekä miten siellä valmistaudutaan tuleviin eduskuntavaaleihin. Palaan aiheeseen myöhemmin.

Jottei ilta veny liikaa, menen nyt nukkumaan.

Kuva Nasan tornado warning

Ei kommentteja: