keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Mielipidekirjoitus julkaistu Uutispäivä Demarissa 22.11.2006

Mielipidekirjoitus Brysselin HLBT-seminaarista 8.-9.11. julkaistu Uutispäivä Demarissa 22.11.2006

Euroopan Demareilla on näytön paikka

Suvaitsemattomuus vähemmistöjä kohtaan on lisääntynyt Euroopassa. Viime viikolla Euroopan sosialidemokraattisen puolueen parlamenttiryhmä (PSE) isännöi Brysselissä ensimmäistä laajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBT) oikeuksiin keskittynyttä konferenssia. Tapahtumassa eri puolilta Eurooppaa tulleet asiantuntijat ja poliitikot pohtivat, miten kasvavaan ongelmaan voitaisiin parhaiten puuttua. Euroopan parlamentti on kannanotoin tuominnut Euroopassa ilmenneen homofobian. Jotta ongelmaan voitaisiin aidosti puuttua, vaatii se toimia myös paikallisilta oimijoilta. Konferenssi vaatikin yhteistyön lisäämistä Eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden välillä.

Tässä taistelussa EU parlamentin demariryhmällä on mahdollisuus profiloitua entistä selvemmin HLBT -vähemmistöjen oikeuksien puolustajana. Parlamenttiryhmän tulisi kannustaa jäsenpuolueitaan puuttumaan voimakkaammin alueella tapahtuviin ihmisoikeusloukkauksiin, joihin kuuluvat myös etnisiin vähemmistöihin tai uskontoja kohtaan osoitettu vihamielisyys.

Eurooppalaisten sisarpuolueiden tulee pystyä käymään selkeää dialogia aiheesta ja luomaan yhteisiä toimintamalleja ja käytäntöjä, joiden avulla puolustetaan HLBT-vähemmistön asemaa Euroopassa ja maailmassa. Tämä onnistuu parhaiten nostamalla näitä kysymyksiä poliittisen ohjelmatyön ja toiminnan tasolle.

Välillä myös vasemmistosta kuuluu kommentteja, joissa kritisoidaan yhtäläisten oikeuksien vaatimista myös HLBT - vähemmistölle jonkinlaisina vaatimuksina "erikoisoikeuksista". Sosialidemokratiassa samat ihmisoikeudet kuuluvat kaikille huolimatta seksuaalisesta tai sukupuolisesta suuntautuneisuudesta. Näihin oikeuksiin kuuluvat luonnollisesti mahdollisuus avioliittoon samaa sukupuolta olevan puolison kanssa tai toimia täysivaltaisina vanhempina biologisille tai adoptoiduille lapsille.

Askeleita tasa-arvon toteutumiseen on jo otettu, tulevaisuus näyttää miten jatkossa eri maissa edetään. Suomi voisi suunnata katseensa esimerkillisesti toimineeseen sosialistien hallitsemaan Espanjaan, jossa HLBT-oikeudet ovat Euroopan kärjessä. SDP:lla on aito mahdollisuus toimia jatkossakin tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden puolueena. Tämä vaatii kuitenkin lisää panoksia ja pitkäkestoista työtä, johon oleellisena osana kuuluu kansainvälinen yhteistyö.

Maalisvaalit on tärkeä välietappi paitsi puolueellemme, mutta myös aidon tasa-arvon edistymisen kannalta. Oikeistohallitus tuskin on yhtä sitoutunut HLBT-vähemmistön aseman ajamiseen kuin sosialidemokraatit.

Jani Ryhänen
Helsinki
Sosialidemokraattisen HLBT-yhdistys
Pinkkiruusu ry:n puheenjohtaja

2 kommenttia:

Hanna Sirén kirjoitti...

Lyhyesti: hieno kirjoitus!:)

Jani Ryhanen kirjoitti...

Kiitos. Menee seminaariraportista. Olen iloinen, että Demsku julkaisi sen.

Pah, ei ole tullut näyttelykutsuja..;/