sunnuntaina, kesäkuuta 10, 2007

Pehmistä ja rytmimusiikkia


Ensimmäinen viikonloppu käynnissä sen sain varmistuksen valmistumisesta. Tältä sitten varmaan tuntuu, kun on valmis. Tai ehkä lopullisen fiiliksen saa, kun on saanut paperit keteen.

Viime viikonloppuna poltin kunnolla nahkani. Taisi olla ensimmäinen kerta kun sain käteen niin pahan aurinkoihottuman. Tuttu plastikkakirurgi ehtotti viikon kärvistelyn jälkeen viimein lääkäriä, jolta voisi saada jotain erikoissalvaa. Itse olen varma, että käsi pitää amputoida tms.

Viime lauantaina partsin avajaiset Minnan ja Tommin kanssa ja sunnuntaina Mätäjoki-festareilla demaristandilla suojaamattomana auringonpaisteessa oli liikaa iholle. Kun tämän lisäksi tuli vietettyä vielä muutama tunti Haikon terassilla Mikon ja Hannun kanssa niin ei kai muuta voi olettaakaan.

Kesät lämpenevät - sinänsä positiviinen asia, mutta kun taustalla on ilmaston lämpeneminen, ei kokonaiskuva olekaan niin ruusuinen. Ilmastonmuutosta tapahtuisi toki ilman ihmisten myötävaikutustakin, mutta suuri osa nykypäivän muutoksista johtuvat käytännössä ihmisen aiheuttamasta saastuttamisesta ja energian kerskakulutuksesta. Meillä Suomessa on ilmastonmuutokseen suhtauduttu aina viime vuosiin saakka hyvin leväperäisesti. Ainakaan energiapoliittisissa linjauksissa aito huoli ei ole näkynyt.

Yksi esimerkki vastuullisesta ja uusiutuvasta ratkaisusta on tuulivoimalla tuotettu energia. Kun globaalisti tuulienergian käyttö on lisääntynyt jo pitkään n. 20 %:n vuosivauhtia, on Suomessa madeltu etanan tahtia. Monissa Euroopan Unionin maissa tuulivoimalla tuotetun enegian volyymit ylittävät Suomen vastaavat jopa 200 kertaisesti. Esimerkiksi verrattuna Suomen tuuliolosuhteita Tanskan ja Ruotsin vastaaviin, olisi määrän lisääminen Suomessakin täysin mahdollista. Tutkimusten mukaan Suomen sähkönkulutuksesta voitaisiin tuottaa jopa 10 % ilman merkittäviä järjestelmäkustannuksia.

Siitäkin huolimatta, että alalla on Suomessa varsin merkittäviä ja tuulivoimarkkinoiden alihankkijoita, ei tuulivoimaan uskota täällä. Tuulivoimahan on vain Vihreiden hörhöjen haihattelua. Mitenhän olisi Suomen käynyt, jos Nokiaa olisi pidetty nörttien puuhasteluna 80-luvun lopulla.

Joka tapauksessa, olen tyytyväinen uuden hallituksen ohjelman ilmasto- ja energiapoliittiseen kirjaukseen. Toki kyseessä voi olla vain Porvareiden yritys näyttää kiiltävää pintaa - vasta toimethan merkitsevät jotain. Ja eduskunnassahan päätökset lopulta tehdään.

* * * * *

Tämä viikonloppu alkoi perjantaina rennoissa meiningeissä Taivaan 11-vuotisjuhlissa Sörkässä. Tungos oli kova ja pehmis hyvää. Myöhemmin illalla olin kuuntelemassa Q-Bertin tiukkaa skrätsäystä ja Kaivon yläkerrassa soittivat mahtavat Dj:t Femi ja Infekto! Kunpa saisi heidät soittamaan valmistujaisiini. Serkkuni Veera oli kylässä lauantaina ja tänään ei olekaan mitään ihmeellistä ohjealmaa. Tulevalla viikolla on menoa melkein joka ilta - viikonloppuna on taas liittohallituksen pitkä kokous sekä Hanna häät. Tänään voisi mennä nukkumaan ajoissa.

Ei kommentteja: