lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Puhe SONK ry:n liittokokouksessa 25.11.2006

Pitämäni Pinkkiruusu ry:n tervehdyspuhe Sosialidemokraattisten opiskelijoiden liittokokouksessa Paasitornissa 25.11.2006

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät Toverit

Jälleen kerran on aika koota joukot yhteen, tehdä yhteenveto kuluneesta vuodesta ja luoda suuntalinjoja tulevaksi vuodeksi. Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK ry on vuoden vanhempi - ja viisaampi liitto. Tässä kokouksessa valitaan liitolle myös uusi puheenjohtaja. Valinnasta tullee tasainen, ellei yllättäviä mustia hevosia saada radalle. Paikkansa jättää myös rakas toveri Suominen, jonka kanssa minulla on ollut ilo tehdä yhteistyötä jo useamman vuoden ajan. Ehkä nyt Esa, on sinullakin mahdollisuus viettää hieman enemmän vapaa-aikaa.

Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK ry on ollut aina edelläkävijä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tämän todistaa myös edustamani järjestö, Sosialidemokraattinen HLBT-yhdistys Pinkkiruusu ry, joka on saanut alkunsa SONK:sta. Kun itse tulin sosiasosialidemokraattisen liikkeen pariin, huomasin SONK:n tarjoavan paikan, jossa omanhenkiset siskot ja veljet käyvät debattia. Näiltä toverilta saikin tukea, kun hieman myöhemmin päätettiin aktivoitua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajamisen saralla. Vuoden 2003 lopussa päätettiin perustaa HLBT-valiokunta.

Valiokunnan avulla pyrittiin levitäämän asiallista tietoa HBLT-vähemmistön asemasta, oikeuksista sekä tietysti saada yhtäläiset oikeukdet kyseiselle vähemmistölle. Valiokunta oli muuten ensimmäinen poliittisen opiskelijajärjestön sisällä toiminut HLBT-ryhmä, joka toimi pohjana myös myöhemmälle aktivismille.

Kuluvana kesänä perustettiin Suomeen ensimmäinen poliittinen HLBT-yhdistys Pinkkiruusu ry. Muutaman hengen unelmasta on kasvanut vuosien saatossa 90 henkilön verkosto, jonka kautta tiedotetaan ja edistetään HLBT-vähemmistön asemaa ja oikeuksia. Monet Pinkkiruusun aktiiveista ovat olleet tai ovat edellenkin SONK:laisia. Pinkkiruusu onkin erinomainen esimerkki siitä, mitä kannustava ja suvaitseva ilmapiiri voi saada aikaan.

Syksyn kiivas keskustelu hedelmöityshoidoista sai ansaitun päätöksen, kun eduskunta päätti äänestyksessä sallia hedelmöityshoidot jatkossa myös naispareille ja itsellisille naisille. Toivotun ratkaisun saaminen vaati kuitenkin vuosien lobbaustyön monilta henkilöiltä ja järjestöiltä.

Työ tasa-arvoisen yhteiskunnan eteen jatkuu. Maaliskuun eduskuntavaalit on koetinkivi, jossa mitataan kansalaisten luottamus poliittisia toimijoita ja puolueita kohtaan. Ihmisoikeusloukkaukset niin HLBT-, kuin muitakin vähemmistöjä kohtaan ovat edelleen arkipäivää monessa Euroopan maassa. Ei ole siis yhdentekevää kuka Euroopassa on vallassa ja mistä suunnasta poliittisia linjoja vedetään. Ilman työtä toivottua tulosta ei saavuteta.

Hyvät Toverit

Pian puolivuotias Sosialidemokraattinen HLBT-yhdistys Pinkkiruusu ry onnittelee isosiskoaan ja toivoo myös jatkossa tukea ja ymmärrystä yhteisllä taipalella, sekä toivottaa liittokokousväelle hyviä ja tasa-arvoisia päätöksiä.

Kiitos!

Ei kommentteja: