maanantaina, syyskuuta 04, 2006

Helsinkiin uusi olohuone!


Kuvassa Seattlen uusi pääkirjasto
Viikonloppuna oli Demarinuorten uusille jäsenille tarkoitettu TTD-koulutus Riihimäellä. Tilaisuus meni innostavissa merkeissä. Luennoimassa oli itseni ja puhis Hetan lisäksi mm. kansanedustaja Jouko Skinnari ja Satu Taiveaho. Iltaruokien kanssa olleen häslingin seurauksena saimme tutustua myös Riihimäen öiseen ravintolatarjontaan. Kyseessä oli kolmas järjestämäni tapahtuma ja ensimmäinen, jonka järjestin kokonaan itse. Osallistujat tuntuivat vielä tykkäävänkin siitä - mikäs sen mukavampaa.

Elävä kaupunki tarvitsee tilaa

Viime viikon loppu oli muutenkin aika kiireistä aikaa. Torstaina vieraakseni tuli hollantilainen kaverini tyttöystävänsä kanssa, jolle sain toimia kaupunkioppaana. Samana iltana oli myös kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan strategiaseminaari. Päällimmäisenä ajatuksena semmasta vahvistui näkemykseni siitä, että kaupunki tarvitsee uuden keskustakirjaston. Mielestäni pääkaupunkiimme on tärkeä saada kaikille avoin, kulttuuri- ja kirjastotila. Kun mietin miten kotikaupunkini Nurmeksen kulttuuri- ja kirjastoelämä mullistui 90-alussa uuden Nurmes-talon myötä, voin vain visioida mitä vastaavanlainen rakennus voisi merkitä Helsingille.

Käytännössä vietin koko lapsuuteni ja nuoruuteni melkein kokonaan joko kulttuuritalolla tai sen liepeillä. Miten ihanaa olikaan syventyä kirjoihin houkuttelevilla sohvilla tai käydä netissä aikana, jolloin kotikoneet eivät olleet vielä jokaisen kotitalouden ulottuvilla. Tila oli suunniteltu siten, että ihmisillä oli mahdollisuus viettää siellä aikaa - usein itsekin jäin sinne sulkemisaikaan saakka. Samaa ei voi sanoa Helsingistä. Paikalliset kirjastot ovat yhtä houkuttelevia kuin pölyinen arkistohuone. Jotain on siis tehtävä.

Lähin hyvä esimerkki kaikille avoimesta tilasta, jossa voi viettää aikaa on Tukholmassa sijaitseva Kulturhuset, joka Sergelin torin vieressä ei ole voinut jäädä huomaamatta jokaiselta kaupungissa vierailleelta suomalaiselta. Vaikkei rakennuksessa kirjastoa olekaan, on sen monipuoliset tilat soveltuneet monenlaiselle toiminnalle aina musiikista teatteriin. Suomalaiset ovat yksi maailman lukuintoisimmista kansoista. Tällainen pääasiassa kirjoitetulle taiteelle omistettu monumentti olisi samalla kiitollisuuden osoitus menneille sukupolville ja lahjana tuleville. Rakennuksen tulisi olla monikäyttöinen ja helposti lähestyttävä. Sähköisten medioiden tulisi olla tärkeässä roolissa rakennusta suunniteltaessa. Aikataulullisesti kirjasto voisi olla valmiina esim. vuonna 2017, jolloin Suomi täyttää 100-vuotta. Sekä toiminnallisesti että ulkoisesti toimiva kirjasto täydentäisi upeasti rakennettua keskustaa Kiasman, Pikkuparlamentin sekä Sanoma-talon jatkeena.

Uuden keskustakirjaston rahoituksessa tulisi alusta lähtien hakea myös uusia rahoitusmuotoja pelkän valtion tai kaupungin rahan lisäksi. Maailmalla on lukuisia hyviä esimerkkejä siitä, miten yksityisellä rahalla saa myös hyvää aikaan. Tilasta ei saa tulla tietysti ainoastaan yksityisesti rahoitettua hanketta, vaan julkisen vallan on oltava tukemassa tätä upeaa hanketta. Oikein toteutettuna hanke voisi tuoda Helsingille mainetta myös entistä upeamman arkkitehtuurin kaupunkina. Kuinka moni esim. on valmis matkustamaan Sydneyhin jo pelkästään sen oopperatalon vuoksi.

Uusi tila toimisi "olotilana" sellaisille, joilla ei ole mahdollisuutta kuluttaa jatkuvasti rahaa ja joille keskustan kaupallisuudelle omistetut pyhäköt ovat kaukaisia. Kirjastossa tulisi järjestää ilmaisia kursseja ikäihmisille, työttömille ja muille, joille sähköisten viestintävälineiden käyttö on vierasta tai se on muuten mahdotonta. Tila toimisi symbolina koko Suomen historialle ja tulevaisuudelle. Olen varma, että aiheesta riittä puhetta runsaasti lähivuosina. Ainakin itse olen täysin hankkeen takana.

Perjantaina oli Helsingin demareiden järjestämät syysbileet ravintolalaiva Wäiskissä. Juontokeikka Annan kanssa meni oikein hyvin - ainakin omasta mielestäni. Saimme nähdä myös uunituoreen Stadin Ruusun painoksen. Itsenäni harmitti, että oma mainokseni oli tippunut lehdestä kokonaan. Toivotaan, ettei valintani eduskuntavaaliehdokkaaksi jää tuosta kiinni ;)

Ei kommentteja: