torstaina, helmikuuta 23, 2006

Hedelmöityshoitoja kaikille!!!


Viikko on mennyt sellaista vauhtia, että heikottaa. Opiskelu on vienyt suuren osan ajasta, vaikka muutamaan kokoukseenkin olen ehtinyt. Jännityksellä odotan millaista keskustelua eduskunnan lähetekeskustelussa käydään tänään hallituksen esitykseksi laeiksi hedelmöityshoidoista sekä isyyslain muuttamisesta. Jokohan tällä kertaa onnistutaan saamaan aikaiseksi laki, jonka avulla luotaisiin kunnolliset pelisäännöt sille, miten hedelmöityshoitoja annetaan, kuka niitä saa antaa ja kelle. Lakiesityksessähän kyseiset hoidot olisivat mahdollisia kaikille naisille sulkematta itseellisiä tai naispareja hoidon piiristä.

Lähestyvät eduskuntavaalit vain voivat aiheuttaa eduskunnassa paineita sille, että kansanedustajat ottavat varman päälle ja alkavat hurskastella sillä kenelle hoitoja tulisi antaa. Vaarana on, että hoitoja ehdotettaisiin annettaviksi vain heteroparisuhteessa oleville pariskunnille. Aiheesta puhui tänään Hufvudstadsbladetissa myös keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Aila Paloniemi. Hänen mielestä kysymyksessä on puhtaasti eettinen asia - omantunnonkysymys, jossa on vain yksi oikea vaihtoehto. Paloniemen mukaan laissa ei saisi olla kyseessä vain vanhempien halu lisääntyä vaan lapsen oikeudesta kahteen (eri sukupuolta olevaan) vanhempaan. Valtio ei saisi tukea isättömyyttä eikä sallia lapsettomuudesta kärsiville pareille lasta. Huh huh, mitä tekstiä. Mitähän Paloniemi sanoo kaikille yksinhuoltajille, jotka ovat kasvattaneet/kasvattavat lapsensa yksin.

Paloniemi edustaa hyvin sitä keskustalaista arvomaailmaa, jonka mukaan ainut oikea elämänmuoto on punainen tupa, emäntä ja muutama mukula jaloissa. Milloinkahan Suomessa tehdään oma Brokeback Mountain Pohjanmaan karjatilallisista tosimiehistä kalastusreissulla...

Kansanedustajat; nyt vähemmän puhetta heteronormatiivisista perusarvoista - tärkeintä on muistaa lapsen oikeus turvalliseen kotiin ja vanhemmuuteen. Silloin ei ole eroa onko kotona yksi tai useampi rakastavaa vanhempaa, riippumatta heidän sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Pitäisiköhän tehdä tosi-tv-sarja samaa sukupuolta olevista perheistä, jotta suuret kansanjoukot uskoisivat myös homojen ja lesbojen pystyvän olemaan oikeita vanhempia!

Vaikkei lakiesitys annetussa muodossa olekaan "täydellinen", voidaan sitä pitää osittain onnistuneena. Toisaalta, tulisiko siihen sisällyttää esim. miesparien oikeuden käyttää sijaissynnyttäjää heidän halutessaan lasta, on toinen kysymys. Yritän ehtiä itse eduskunnan lehtereille seuraamaan keskustelua ja aistimaan henkeä, mihin suuntaan lakiesitys päätyy. Huomenna tapaan toveri Arto J. Virtasta, jolla arvatenkin on tähänkin asiaan mielipide. Odotan mielenkiinnolla keskustelua aiheesta Artsin kanssa - nähdään siis lounaalla!

2 kommenttia:

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Oli hauska nähdä pitkästä aikaa;)

Kyllä olen sinun - muiden edistyksellisten kanssa - samaa mieltä. Ainoa asia, jota olen hieman miettinyt on kysymys ihmisen oikeudesta tietoon omasta biologisesta perimästä. Onko yksilöllä oikeus tietää mahdollisista periytyvistä taudeista ym. maailmassa, jossa teknologian kehitys mahdollistaa hetki hetkeltä yhä enemmän? Tähän ei liity mitään sosiologiaa tai kasvatuksellista, vaan puhtaasti filosofinen asetelma: yksilö - tieto osasta minuutta. Mielenkiintoista.

Hanna kirjoitti...

taistelkaa siellä Suomessa miunkin puolesta. Olisin äärimmäisen kiitollinen, jos pystyisitte ahdistelemaan Heinistä ja Backmania tällä omantunnon kysymys -asialla, jota olen vouhkannut syksystä asti. Vähänkö harmittaa, etten pääse puoluevaltuustoon räyhämään asiasta uudelleen.

Aloitetaanko kunnon pommituskampanja?? Nyt joku avustaja voi ystävällisesti kertoa, että Heinistä ei kiinnosta parit sähköpostit asian tiimoilta?