lauantaina, helmikuuta 04, 2006

Onnea Aino valmistumisesta!Kisakunto petti vasta nyt. Neljä kuukautta jaksoi hyvin, sen jälkeen kroppa ei enää kestänyt. Olen nyt kotona flunssan kourissa. Kerrankin voi hyvällä omallatunnolla vain maata, lukea ja levätä. Jouduin perumaan viikonlopuksi suunnitellun Helsingin demarinuorisopiirin hallituksen koulutuksen. Tänään lauantai-iltana olisi kämppikseni Ainon valmistujaiset maisteriksi - joudun varmaan perumaan nekin juhlat. Onnea joka tapauksessa, rakas puolisoni!

Niin, Kansaneläkelaitos oli muistanut meitä taas eilen kirjeellä. Olin hakenut opintorahaa ja asumislisää kevään opintoja varten. Sain toki tuen, mutta KELA oli merkinnyt puolisokseni kämppikseni Ainon. Hah. Sama ongelma kohdattiin jo aikaisemmin keväällä, tosin silloin asia oli toisin päin. En jaksa enää todellakaan ymmärtää, miksi KELA haluaa väkisellä asettaa samassa asunnossa asuvat, eri sukupuolta olevat henkilöt automaattisesti pariskunnaksi. Vaikka olemme toimittaneet kyseiselle taholle useaan otteeseen todisteet siitä, että meillä kummallakin on omat taloudet, oma vuokrasopimus, emme seurustele ja että olen homo, mikään ei tunnu riittävän sinne!!

Ensimmäisen kerran kohtasin tämän puolisokysymyksen jo edellisen kämppiksen Miiran kanssa pari vuotta sitten. Tosin silloin tuloni olivat niin pienet, etteivät ne vaikuttaneet hänen tukiinsa. Näin oli myös viime vuonna Ainon kanssa. Hankalaksi asia tuli vasta tämän vuoden tammikuussa, kun Ainon opintotuen asumislisä todella oli pienempi johtuen tuloistani. No, kämppikseni valmistui - emme lähteneet riitauttaneet asiaa ja viemään sitä Hallinto-oikeuteen.

Nyt on taas minun vuoroni hakea tukea - tilanne jatkuu aivan samanlaisena. On minusta todella loukkaavaa ja syrjivää, että valtion virasto määrittelee puolestani, kuka on puolisoni kysymättä minulta mitään. Siis aivan törkeää.

Aiheesta on oltu lukuisia kertoja yhteydessä niin Kelan opintotuen pääsuunnittelijaan, kansanedustajiin kuin kirjoitettu yleisönosastoillakin. Mikään ei tunnu muuttavan KELA:n opintotukikeskuksen päätöstä. Toki ymmärrän, että valtion etuuksia käytetään usein väärin. KELA:n kokoisella laitoksella tulisi olla kuitenkin selkeät toimintamallit siitä, miten erilaisia tukia hakiessa voi osoittaa tilanteen. Se, että KELA automaattisesti olettaa samassa asunnossa asuvat henkilöt pariskunnaksi - avopariksi, osoittaa miten vanhakantaisia ja heteronormatiivisia rakenteita halutaan pitää yllä. Lisäksi kuukausia jatkuva byrokraattinen sotku maksaa yhteiskunnalle paljon sekä sitoo useiden henkilöiden henkisiä resursseja tyhjänpäiväiseen väittelyyn. Aarg!!

Kysymys on enemmän periaatteellinen kuin taloudellinen. Jos nyt kuolisin, menisikö tieto asiasta Ainolle. Entäs mahdolliset velat? Miksi asumisen luonteen selvitys on onnistunut joillakin, kun meillä se ei ole onnistunut? Pitääkö kämppikseni mennä naimisiin poikakaverinsa kanssa ennenkuin asia saadaan päätökseen? Tilanne ei helpota asemaani myöskään miesmarkkinoilla - kuka nyt naisen kanssa seurustelevaa homomiestä haluaa... ;)

Vaikka pakkanen on laskenut alle -20 C asteeseen aurinko paistaa. Nyt voi rauhassa syventyä viikolla ja aamulla tulleisiin lehtiin. Livet är skönt!

2 kommenttia:

Hanna Sirén kirjoitti...

Hyvä pointti, ärsyttävää tuollainen... Entä kun valmistunut kämppiksesi rupeaa ansaitsemaan kokopäivätöissä, evätäänkö sinulta tukia puolison tulojen perusteella?

Hanna kirjoitti...

Sinut on haastettu meemiin!
Tehtävänanto: paljastan viisi omituista tapaani. Tämän jälkeen valitsen seuraavat viisi ihmistä, jotka haastan tekemään saman perästä. Heidän tulee myös kirjoittaa nämä säännöt merkintäänsä. Linkitän haastamani ihmiset tämän merkinnän loppuun ja käyn ilmoittamassa heidän kommenttilaatikkoihinsa haasteesta ja tästä merkinnästä.