lauantaina, elokuuta 19, 2006

Haastattelu julkaistu Helsingin Sanomissa 19.8.2006

Haastattelu julkaistu Helsingin Sanomissa 19.8.2006
Sdp:n homoyhdistyksen johtaja haluaa vähemmistöille osastot ammattiliittoihin

Jani Ryhänen paheksuu suomalaisten "mukasuvaitsevaisuutta"

"Suvaitsevainen maa, jossa vähemmistöt ja valtavirta rakastavat ja ymmärtävät toisiaan. Ja minä pääsen kirkossa naimisiin", Jani Ryhänen kuvailee unelma-Suomeaan. Hän johtaa Sdp:n kupeeseen perustettua Pinkkiruusua, Suomen ensimmäistä poliittista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavaa yhdistystä. Se levittää tietoa vähemmistöistä erityisesti Sdp:n sisällä.


Kuva Christian Westerback / HS
Pinkkiruusun puheenjohtaja Jani Ryhänen, 26, uskoo, että ensi vaalikaudella eduskunnassa on enemmän julkihomoja kuin nykyään. "Kaapista ei ole pakko tulla ulos, mutta julkisuus lisää suvaitsevaisuutta", hän sanoo.

Myös ammattiliitoissa ja armeijassa pitäisi Ryhäsen mukaan olla osastot seksuaalivähemmistöille. "Suurin osa suomalaisista on työelämässä. Siksi se kenttä täytyy saada suvaitsevaisemmaksi. Olen itse hakeutunut työpaikkoihin, joissa homous ja lesbous hyväksytään", Demarinuorissa järjestö- ja koulutussihteerinä toimiva Ryhänen kertoo.

Vaikka demareissa on seksuaalivähemmistöjen puolestapuhujia, puolueesta löytyy Ryhäsen mukaan myös kielteisiä asenteita. Usein suomalainen väittää hyväksyvänsä vähemmistöt, mutta suvaitsevaisuus on näennäistä, hän sanoo. "Kaikki on hyvin, kunhan ei kerro olevansa homo tai lesbo. Esimerkiksi eräs opettajana toimiva homo mainitsi aamunavauksessa jotakin miesystävästään. Rehtori sanoi, ettei lapsille saa kertoa tuollaista."

Juuri koulujen
pitäisi Ryhäsen mielestä kasvattaa lapsia suvaitsevaisuuteen. "Oppikirjoissa pitäisi olla erilaisia perhemalleja, kuten kahden miehen perheitä eikä aina Matti, Maija ja kaksi lasta. Myös homon käyttö haukkumasanana pitäisi karsia. Eivät lapset edes tiedä, mitä sana tarkoittaa."

Sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa Ryhäsen mielestä uudistusta. Hän kertoo kamppailleensa Kelan kanssa asumistukea hakiessaan. Kelalle piti todistella, ettei Ryhäsen naispuolinen kämppis ole hänen avopuolisonsa.
"Jouduin pyytämään vanhemmiltani todistuksia, että olen homo. Se oli nöyryyttävää. Sosiaaliturvajärjestelmästä pitäisi poistaa eriarvoistavat kohdat."

Suomi on Ryhäsen mukaan kansainvälistymisen takia murroksessa, joka tekee yhteiskunnasta suvaitsevaisemman.
"Uusien sukupolvien myötä asiat muuttuvat", Ryhänen sanoo. Sen jälkeen Pinkkiruusua ei enää tarvita, koska silloin Ryhäsen unelma-Suomi ja Pinkkiruusun tärkeimmät tavoitteet ovat toteutuneet: Lainsäädäntö on uudistettu niin, että seksuaalivähemmistöillä on samat oikeudet kuin valtaväestöllä. Hedelmöityshoitolaki sallii hoidot naispareille ja homoparit voivat adoptoida lapsia. Ja Ryhänen saa kirkkohäät. "Muutokset tapahtuvat viidessä vuodessa", Ryhänen arvioi.

Tanja Aitamurto / Helsingin Sanomat

TIETOKULMA
Pinkkiruusu ajaa HLBT-asiaa

- Pinkkiruusu ry ajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Vähemmistöjä ovat homo-, lesbo-, bi- ja trans-henkilöt eli HLBT-henkilöt.
- Heinäkuussa perustettu Pinkkiruusu on Suomen ensimmäinen poliittinen HLBT-asioihin keskittyvä yhdistys.
- Pinkkiruusu toimii Sdp:n kupeessa ja yhteistyössä puolueen kanssa samoin kuin sosiaalidemokraattinen ympäristöliitto Villiruusu ry. Yhdistyksillä ei ole virallista asemaa puolueessa.
- Pinkkiruusu kerää tulonsa jäsenmaksuin.
- Yhdistykseen liittyvän ei tarvitse kuulua Sdp:hen. Yhdistyksessä on noin 70 jäsentä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Paljon onnea uudesta yhdistyksesta. Ihmisoikeustaisteilijoita tarvitaan kaikille vähemmistölle. :o)