torstaina, huhtikuuta 20, 2006

13 euron gt


Viimeiset pari päivää olen tarkastanut SONK:in tositteita viime vuodelta. Joskus sitä oli nimittäin tultu lupauduttua tositetarkastajaksi. Kyseisessä tehtävässä siis tarkastetaan tilikauden kaikki tilitapahtumat ja verrataan niitä kuitteihin. Voisi oppia olemaan joskus hiljaakin - puuha on ollut nimittäin sen verran kuivaa. Työtä on hidastanut vielä se, että joka kerta jokin on keskeyttänyt puuhan, enkä ole saanut sitä vielä loppuun.

Opinnäytetyö sensijaan edistyy hyvää vauhtia. Tutkimussuunnitelma on lähetetty opettajille sekä opponenteille ja viikon päästä on tarkoitus pitää suunnitteluseminaari. Ensimmäistä kertaa tänään tajusin, että koulun tiimoilta tehtävät työt sopivat kahden käden sormin laskettaviksi - valmistuminen häämöttää siis syksyllä.

Kävin tänään myös sovittamassa Kämpin uusia työvaatteita. Vanhojen valkoisten työtakkien tilalle tulivat huippumuodikkaat mustat paidat ja liivit sekä lusikasta taivutettu nimikyltti. Tänään avattiin myös koko kevään remontissa ollut katutason ravintola, baari sekä kirjasto ja toiseen kerrokseen tehty clubi. Työntekijöille järjestettiin omat avajaiset iltapäivällä. Olin todella positiivisesti yllättänyt miten tyylikäs kokonaisuus baarista ja alakerran ravintolasta oli saatu aikaiseksi. Toiseen kerrokseen taas avattu clubi on tyyliltään yhdistelmä Meccaa ja Klaus K:n Ahjo-clubia - suosittelen vierailua. Hintataso taitaa rajoittaa ainakin itseä tarjoamasta juomia muille. Olut maksaa kahdeksan euroa ja lasi shampanjaa maksaa reilusti yli 10 euroa. Ei siis niinkään oman rahan paikka. Alakerran baaria suosittelen varsinkin, jos sattuu tykkäämään mustasta nahasta. Baarin työntekijöillä oli työasun päällä pitkä nahkainen esiliina - oli muuten todella hot - ja palvelu taatusti hyvää!

Illalla odotti pitkään suunnittelemamme tapaaminen Katrin kanssa. Kävimme syömässä intialaista ja seitsämäksi siirryimme Finlandia-taloon HKO:n konserttiin. Vuorossa oli klassikkosarja, jossa En Shao johti aluksi Mozartin Sinfonia nro 41 "Jupiterin". Väliajan jälkeen Paavali Jumppanen soitti Sergei Rahmaninovin pianokonserton nro 3 - mitä draamaattinen kokonaisuus. Pitkästä aikaa nautin konsertista yhtä paljon kuin tänään. Jumppanen soitti todella komeasti ja ilmeikkäästi. Välillä huomasi kuuntelevansa musiikkia melkein hengittämättä. Yleisö palkitsikin orkesterin ja solistit pitkillä aploodeilla - pisimmät minun aikanani. Konsertissa tapasimme myös toveri Juhanin, jota en ollut myöskään nähnyt pitkään aikaan. Konsertin jälkeen jatkoimme vielä yksille Manalaan. Pyykinpesu sai jäädä tältä illalta. Huominen meneekin EU-asioihin perehtyen EU-koulussa. SONK:n järjestämän viikonlopun koulutuksen ohjelman on todella korkeatasoinen, voit tutustua siihen täällä. Toivoisin kuulevani siellä myös näkemyksiä EU:n ulkosuhteiden tulevaisuudelle.

Olen yrittänyt lukea päivitykset Kiinan presidentin Hu Jintaon Yhdysvaltain vierailusta. Vierailu on erityisen kiinnostava sen vuoksi, että mahdolliset salonkisopimukset, joita vierailulla solmitaan, luova vaikutuksen myös koko maailman talouteen ja politiikkaan. Luen paraikaa toimittaja Pekka Mykkäsen vuonna 2004 julkaistua kirjaa "Kiina rynnistää huipulle". Siinä tämä entinen Hesarin kirjeenvaihtaja kuvaa mielenkiintoisesti ja värikkäästi Kiinassa tapahtuvaa muutosta ja Kiina-ilmiöksikin kutsutun prosessin taustoja ja vaikutuksia maailmaan. Ymmärtämällä maata paremmin on paljon helpompi ymmärtää myös EU:hun vaikuttavia globalisaation syitä ja seurauksia. Vaikka Euroopassa usein pikkusieluisesti pohditaan maanosan kulunutta kukoistuksenkin aikaa, tulisi meidän muistaa, millaset voimasuhteet aikaisemmin ovat olleet. Kiina on todellisuudessa hallinnut maailman kauppaa ja kulttuuria suuren osan viimeisten parintuhannen vuoden aikana. Kun maa on viimeaikoina nauttinut nopeasta talouskehityksestä on se siis itse asiassa vain nousemassa takaisin asemaan, jossa se niin kauan aiemmin on jo ollut.

Iltapäivällä järjestetään Pinkkiruusun ensimmäinen varsinainen suunnittelukokous. Odotan innolla miten paljon ihmisiä paikalle pääsee ja millaisia ajatuksia heillä on toiminnan muodoista.

Ps. Luovuustyypiltäni olen muuten apina - sen sain selville tehtyäni testin Luovan luokan -kotisivuilla. Ihan outo?!

3 kommenttia:

Ilja Suvanto kirjoitti...

Minä olin luovuustyypiltäni norsu. Öh... en kai sentään posliinikaupassa?

Jani Ryhanen kirjoitti...

Tuskin sentään ;)

Katri Söder kirjoitti...

Kiitos Jani vielä seurasta, ja näillä puheilla lupaan kutsua sinut joskus vastavuoroisesti Tapiola-Sinfoniettan konserttiin.