lauantaina, huhtikuuta 22, 2006

Puhe Helsingin Sosialidemokraatit ry:n kevätpiirikokouksessa 22.4.2006

Pitämäni puhe hedelmöityshoitolaista Helsingin Demareiden kevätpiirikokouksessa Paasitornissa lauantaina 22.4.2006

Arvoisat Toverit

Eduskunnassa on tällä hetkellä käsittelyssä laki hedelmöityshoidoista sekä isyyslain muuttamisesta.

Lain myötä myös Suomeen ollaan saamassa yhteisesti hyväksytyt pelisäännöt hedelmöityshoidoista, joilla hoidetaan tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä henkilöitä. Laki olisi osaltaan turvaamassa myös turvallisen raskauden alun sekä äidille että lapselle. Hedelmöityshoitojen avulla arvioidaan Suomessa syntyvän noin 1500 lasta vuodessa. Suurin osa näistä lapsista syntyy naisen ja miehen muodostamiin perheisiin ja vain pieni osa itsellisille naisille tai naispareille. Lakiesityksessä hoitojen antamiselle ei olisi parisuhdevaatimusta.

Lakiesitykselle löytyy myös vastustajansa. Heidän mukaansa hoitoja tulisi antaa ainoastaan naisen ja miehen muodostamille pareille. Toisin sanoen, syntyvällä lapsella tulisi olla äiti ja isä.

Hyvät Toverit

Syntyvälle lapselle tärkeintä ei ole taata automaattisesti isää ja äitiä. Lapselle on tärkeintä saada vanhempi tai vanhemmat, jotka pystyvät tarjoamaan hänelle turvallisen ja vakaan kodin sekä lapsuuden. Lapsen etu on saada rakastava koti ja aikuisen malli. Tämä ei välttämättä vaadi sekä isää että äitiä.

On ollut surullista kuulla kuinka lain eduskuntakäsittelyn aikana jopa omien kansanedustajien ja muiden tovereiden suusta on kuullut ääniä, jotka vaativat itselliset naiset ja naisparit rajattaviksi hedelmöityshoitojen ulkopuolelle.

On vaikea käsittää, miksi tätä kysymystä ei nähdä täysin liikkeemme perusarvojen puolustamisen piiriin kuuluvaksi. Solidaarisuus, ihmisten välinen tasa-arvo sekä vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen ja ajaminen kuuluvat mielestäni jokaisen sosialidemokraatin perustehtäviin.

Rakkaat Toverit

Toivon sydämessäni, että liikkeellämme on aidosti halua ja voimaa puolustaa tätä tärkeää asiaa. Hedelmöityshoitojen saannin tulee kuulua jokaisen niitä tarvitsevat naisen perusoikeuksiin.

Osalle meistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajaminen on kuulunut itsestään selviin asioihin jo vuosikymmenten ajan. Poikkeuksiakin tästä löytyy.

On tullut aika haastaa perinteinen sosialidemokratia vastaamaan 2000-luvun haasteisiin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajaminen on ymmärrettävä tasa-arvokysymykseksi kuten ihmistenvälisen köyhyyden ja sorron poistaminenkin.

Meidän tulee olla solidaarisia ja edistää vähemmistöjen oikeuksien toteutumista aivan kuten aatetoverimme 100 vuotta sitten taistellessaan yleisen äänioikeuden, sanavapauden ja kahdeksantuntisen työpäivän puolesta. Toivonkin, että jokainen tässä salissa kokee muutoksen ajan tulleen ja on yhdessä valmis viemään sosialidemokraattista liikettämme kohti tulevien aikojen vaatimuksia.

KIITOS!

2 kommenttia:

Mikael Hiltunen kirjoitti...

Olipa hyvin kirjoitettu ja tunteisiin vetoava puhe! Minusta olemme tässä periaatteellisesti merkittävien kysymysten äärellä. Sosialidemokratian on mielestäni muututtava juuri kuvailemallasi tavalla arvoliberaaliin suuntaan. Vähemmistöjen puolustaminen, olivat ne sitten seksuaalisia, kielellisiä, etnisiä tai kultturellisia, tulisi olla itsestäänselvä osa sosialidemokratiaa.

On inhimillisesti kestämätöntä että vakaassa parisuhteessa elävällä parilla ei ole oikeus vanhemmuuteen. Jos lapsi on toivottu ja parilla on taloudelliset resurssit elättää lapsi, en näe mitään syytä kieltää sitä heiltä. Sama asia koskee yksin elävää ja hyvin toimeentulevaa henkilöä.

Uuden hedelmöityshoitolain ja isyyslain hyväksyminen on sekä inhimillisesti että periaatteelliseti tärkeä asia.

Jani Ryhanen kirjoitti...

Moi. Kiva että pidit. Kokouksessa pidettiin puheita jos minkin asian puolesta, mutta omani oli ainut, joka sivusi aihealuetta.

Muuten on kyllä mahtava huomata, että niin moni toveri on tämän tärkeän asian takana!!