maanantaina, huhtikuuta 10, 2006

Mielipidekirjoitus Kirkko&kaupunki -lehdessä 2006/13

Mielipidekirjoitus julkaistu Kirkko&kaupunki -lehdessä 5.4.2006

Syntymättömällä lapsella on oikeus rakastavaan kotiin

Tulisiko hedelmöityshoidot hyväksyä naispareille ja itsellisille naisille? Puolestapuhujat vetoavat tasa-arvoon sekä lapsen oikeuteen saada alkunsa rakastavassa kodissa. Vastustajat vaativat, että lapsella tulisi olla oikeus sekä isään että äitiin, jotka eheä lapsuus vaatii.

Perinteinen kuva vanhemmuudesta on muuttunut. Isä ja äiti eivät takaa, että lapsi saisi turvallisen kodin, saati sitä, että hän on haluttu. Puutteineenkin lakiesitys on kaivattu ja hyväksyttävä. Hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneiden lasten ja heidän vanhempiensa on aika saada laissa määritellyt pelisäännöt.

Tärkeintä lapselle on se, että häntä on haluttu, ja vanhemmilla on mahdollisuus tarjota lapselle turvaa. Oli kyseessä sitten itsellinen nainen, nais- tai heteropari, on lapsen edun mukaista saada syntyä perheeseen, jossa hän tuntee olevansa rakastettu. Lapsi on usein monia vuosia kestäneiden hoitojen tulos - rakkautta ei tältä lapselta tule puuttumaan.

Niin kirkon kuin yhteiskunnankin tulisi hyväksyä ihmisten tasa-arvo. Tähän ei kuulu ihmisten sulkeminen perusoikeuksien ulkopuolelle vetoamalla heidän seksuaaliseen suuntautuneisuuteensa. Toivon, että kirkon piirissä oltaisiin valmiita käymään ennakkoluulottomampaa ja avoimempaa keskustelua vähemmistöryhmien oikeuksista olla osa kirkkoa.

Jani Ryhänen

7 kommenttia:

Katri Söder kirjoitti...

Hyvä Jani että teet suvaitsvaisuustyötä vaikeissa paikoissa joissa monet sitä eivät tee, kuten kirkon ja armeijan piirissä. Jaksamista vaikuttamistyössä!

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Jep, kylläpäö yllätyin minäkin, kun tämän kirjoituksen aivan sattumalta bongasin. Aivan upeaa duunia Jani!

Ps. Kiitos mahtavista Tukholman kuvista.

Jani Ryhanen kirjoitti...

Kommenteista...jos joku ehti bongata täällä jo poistamani ala-arvoiset kommentit, niin sellaiset poistetaan täältä jatkossakin. Rasistiset ja seksistiset kommentit eivät kuulu tänne.

Katri, kyllä yhdessä ollaan oltu aloittamassa monta asiaa, että kyllä kiitosta kuuluu myös sinulle. Kiva, että pidit kuvista, Arto ;)

Miss Foxy kirjoitti...

satunnainen blogi heitti minut tänne.

hienot kaksoissädekehät sun pääsi takana tossa profiilikuvassa, oletko huomannut? : )

terveisin
Miss F

Jani Ryhanen kirjoitti...

Hei. Kuva otettiin Demarin perjantaivieras-artikkelia varten syksyllä - taiteellinen otos ;)

Anonyymi kirjoitti...

Nonni tainnu janilla vähä tasa-arvo olla hukassa. Mitenkä puhut lesbojen ja muiden naisten puolesta ottamatta kantaa homojen asioihin. keinohedelmöitys ei näitä kavereita kauheasti auta. eikö silloin myös homojen tulisi saada adoptoida lapsi myös, silloin kun "halutaan". minäkin haluan tasa-arvoa suomeen mutta oisi ehkä helpompi laittaa miesten ja naisten palkat samalle viivalle tai jotai muuta vähemmän syntistä raamatun mukaan. kaikki me jotain halutaan, mut ei aina saada. ps. "menkää ja keinohedelmöittäkää maailma" ei tainnut olla jumalan käsky.

Jani Ryhanen kirjoitti...

Kyseisessä lakiesityksessä esitetään hoitoja kaikille naisille. Totta on, että esitys rajaa nyt miehet sen ulkopuolelle, mutta tärkeintä on ensisijaisesti saada laki aikaiseksi.
Jos itse olisi rakentanut esityksen, olisin siitä tehnyt varmaan hieman toisenlaisen. Kirjoituksessa haluan ottaa nyt kantaa lakiesitykseen ja toivon, että lakiin kirjattaisiin oikeus kaikille naisille.

Fakta on, että tämänhetkisessä asenneilmapiirissä miesten sisällyttäminen lakiesitykseen sijaissynnyttäjyyden osalta olisi ollut hankalaa. Ja toisaalta, siihen liittyy myös esityksessä ilmenneitä kysymyksiäkin.

Tokihan tasa-arvoa tulee edistää kaikilla rintamilla. Se, että haluan olla tekemässä työtä myös hlbt-vähemmistöjen eteen ei tarkoita, että vastustaisiin naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.

Mitä raamattuun tulee, ei puhuttu siinä kirjassa monesta muustakaan asiasta. 2000 vuotta on pitkä aika, jolloin moni asia on edistynyt. Maailmassa on niin monta miljoonaa onnetonta ja orpoa lapsia. On myös suuri joukko ihmisiä/perheitä/vanhempia, jotka haluaisivat ja pystyisivät tarjota turvallisen kodin lapselle. Eiköhän se olisi yleensäkin tärkeää?

Jos ihminen haluaa toimia vanhempana (ja on vielä hyvä vanhempi) niin miksi häntä estää?