keskiviikkona, toukokuuta 10, 2006

Allergiaa & ylensyöntiä


Alkuviikko meni viikonlopusta koulutuksesta sulattaessa. Kauniaisissa järjestettiin TulevaisuusAkatemian viimeinen osio. Aiheena oli liikkeen tulevaisuus ja tulevat eduskuntavaalit. Vuoden kestäneen koulutusohjelman aikana on ehtinyt tutustua eri puolilta Suomea tuleviin nuoriin tovereihin, joiden kanssa liikkeen ja maailman tulevaisuutta on päässyt pohtimaan. Ja saunomaan. Toivottavasti monien paikalla olleiden kanssa pääsee työskentelemään myös tulevaisuudessa. Myös omat suunnitelmat eduskuntavaaleja varten selkiytyivät viikonlopun aikana. Muutaman viikon sisällä onkin tarkoitus järjestää tukiryhmäni ensimmäinen kokoontuminen. Pahoin pelkään, että se siirtyy Demarinuorten 100-vuotisliittokokouksen jälkeiselle ajalle. Tarkempaa infoa seuraa myöhemmin, mutta toki jo nyt voi olla yhteydessä, jos aihe alkoi kiinnostaa. Kurssin lopuksi sunnuntaina meille osallistujille jaetiin diplomit koulutuksesta. Itseä voi onnitella sitkeästä osallistumisesta, varsinkin nyt, kun aurinko paistoi koko viikonlopun siniseltä taivaalta. Tosin Satu Taiveahon puheenvuoron "Ensikertalaisen sanoma ja profiili" kuuntelimme Työväenakatemian sisäpihalla auringon paahtaessa kuin kesällä.

Allergia vaivasi monia viikonlopun aikana. Helsingissä ilmanlaatu on ollut viime aikoina uskomattoman huono. Siitepölyt ja kaduilta nouseva pöly on ollut ainakin minulla aivan liikaa. Heräsin tänään kauheaan hengenahdistukseen. Ei siis auttanut muu kuin mennä lääkäriin hakemaan reseptejä viittä eri lääkettä varten. Vaikka aurinko on viimein suvainnut näyttäytyä, voisi välillä sataakin. Kuten puhemies Lipponen vilautti viikonlopun Ylen Lauantaiseurassa, ongelmaan helpotusta voisi tuoda yksityisautoilun rajoittaminen keskustassa. Ei yhtään hullumpi idea, varsinkaan jos ilmanlaatu ei ala parantua. Tosin Helsingissä voitaisiin satsata muutenkin julkisiin entistä enemmän sekä saada aidosti autoton keskusta käyttöön.

Fashion

Maanantaina olin katsomassa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin järjestämää kevätmuotinäytöstä Grand Casinolla Helsingissä. Vaikka olen itsekin opiskellut sivarin jälkeen vuoden käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa vaatetusta, en ollut aikaisemmin ollut opiskelijamuotinäytöksessä. Näytöksen vaatteet olivat todella raikkaita ja varsinkin lopputöiden joukosta löysi useita vaatekappaleita, joita olisin itse voinut käyttää tai nähdä laajemmassakin tuotannossa. Eilen näin myös ystävääni Essiä Tilastokeskuksella, jossa lounasravintolassa kävimme syömässä. Eipä ollut taas kuin kuukausi väliä siitä, kun olin hänet viimeksi tavannut. Välillä toivoisi saavansa lisää aikaa vain muullekin kuin työlle.

Toimistossa kaikkien aika tuntuu menevän liittareiden järjestelyyn...tai siis melkein kaikkien. Toiset ne lomailee tällä hetkellä Välimeren auringon alla - toivottavasti nahka palaa siellä! (en yhtään katkerana.. ;) ) Tänään Helsingin Demareiden piirihallituksen jälkeen palasin vielä työväentalolta tien yli puoluetoimistolle, jossa valmistelin lauantain Queer and Politics Symposium 2006:tta, jossa pidän puheenvuoron ja osallistun poliitikkopaneeliin yhdessä Jorma Hentilän ja Tiina Rosenbergin kanssa. Mielenkiintoista päästä osallistumana keskusteluun aiheesta "Voiko poliitikko olla homo - entä lesbo?". Kämppikselläni on perjantaina tuparit, joten mahdan olla hieman väsynyt, kun könyän aamulla kuuden junaan Jyväskylään...

Lopuksi on pakko suositella aivan mahtavaa nepalilaista ravintolaa Taka-Töölössä, Nordenskioldinkadulla. Ravintola Mountain on kuulunut lempipaikkoihini jo pidemmän aikaa. Vastasin taas kerran myönteisesti, kun tarjoilija kysyi haluanko toisen annoksen kasviruokaa...enkö koskaan osaa kieltäytyä herkullisesta ruoasta, vaikka maha olisi jo ihan pullollaan. No en oikein. Nyt kamppailen itseni (ja Anssin) kanssa jaksaisiko lähteä vielä pienellä yökävelylle.

PS. Kiinnostuneena olen seurannut keskustelua prekariaatista ja siitä, miten vapun ja viime perjantain makasiinien tapahtumien vuoksi aktivistit ovat päässeet hyvin esille mediassa. Monet mediat ovat törkeästikin vetäneet yhtäsuuruusmerkit näiden aktivistien ja ikävien tuhotöiden välillä. Asiathan eivät ole aina siten miten ne yritetään esittää. Useissa puheenvuoroissa prekariaattien edustajat ovat tosin mielestäni käyttäneet kieltä, joka ei ole heille eduksi. Syytöksiä varsinkin puolueiden ja ay-liikkeen suuntaan on heitelty, vaikka kyseisissä tahoissa on aidosti oltu huolissaan pätkätyöläisten tilanteesta ja vaadittu heidän asemansa parantamista. Kehitys, jota yritetään saada aikaiseksi väkivallalla ja tuhoamisella, ei ole tervettä eikä toivottavaa. Mutta kuten käydyssä keskustelussakin on tullut ilmi, tulisi poliittisten päättäjien olla aidosti valmiita kuuntelemaan mitä näillä nuorilla on sanottavaa. Sieltä löytyy myös asiaa. Automaattisesti ylimielinen suhtautuminen ei liene paras vastaus huutoon.

Kuva Makasiinit iltavalaistuksessa

4 kommenttia:

Katri Söder kirjoitti...

Allianssi piti hyvän tilaisuuden makasiinien tapahtumien johdosta. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä pitää myös tilaisuuden kansalaisaktivismista, se on kansalaisinfossa 22.5. Suosittelen osallistumista, vaikka itse en tilaisuuten valitettavasti pääsekään.

Jani Ryhanen kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Pitää yrittä päästä paikalla jos vain töistä ehtii. Sori kun en lähtenyt lounaalle tänään - yritetään ensi viikolla uudestaan.

J Erra kirjoitti...

Lohdullista havaita, että kohtalontovereita on (allergiatilanteen suhteen). Ja niinhän se on, että autoilu ja muut epäpuhtauden lähteen pahentavat vaikutuksia moninkertaisiksi. Terve ihminen (ja vähemmän terve myös) tarvitsee tervettä ympäristöä.

Sami kirjoitti...

Greetings from Turkey, eli terveiset kalkkunasta! Ei palanut nahka (hyvät pohjat joulukuiselta Brasilain reissulta). Tulen huomenna esittelemään rusketusta toimistolle, heh (tosiasiassa työpöytääni tyhjentämään..).