perjantaina, huhtikuuta 07, 2006

Hälsningar från Stockholm



Vierailu Tukholmaan on lähtenyt liikkeelle oikein hyvin. Myöhästyin taas melkein kerran laivalta, mutta onneksi portteja pidettiin sen verran kauan auki, että meidänkin ryhmämme pääsi sisään. Hyttimme sijaitsivat laivan toisella kannella - uusi kokemus itselle olivat käytävällä sijainneet vessat ja suihkut. Alkuillan nautimme viehättävästä eläkeläisseurasta - keskiviikon lähdöt taitavat olla seniorimatkoja, joten päädyimme änkeämään kaikki kahdeksan pieneen hyttiin.

Myöhemmin illalla tapasin koulukaverini Suvin, joka oli itse työmatkalla. Ystävällisesti hän kuitenkin majoitti minut hyttiinsä kuudennelle kannelle. - onko tämä sitä sosiaalista nousua?! ;p Solidaarisesti jätin siis seitsämän matkatoveriani nukkumaan autokannen alle - aamulla ihmettelinkin, kun kukaan ei halunnut puhua minulle mitään...

Satamassa meitä olikin vastassa ruotsalainen toverisisarjärjestö eli Socialdemokratiska Studenförbundet - SSF:n pääsihteeri Axel, joka hoiti eilisen vierailua oikein mallikkaasti. Yhden päivän ohjelmaan oli saatu mahdutettua todella paljon mielenkiintoista ja asiapitoista ohjelmaa. Emäntänä meillä toimi SSF:n puheenjohtaja Magdalena Streijffert.

Päivä alkoi poliittisella tilannekatsauksella SSF:n ja SSU:n (Ruotsin demarinuoret) toimistolla Söderissä. Pienoinen kateus voisi nousta mieleen, kun kohoaa hissillä sisariemme toimistoon: 11 kerroksen kattohuoneisto - toimisto näyttää lähinnä supersiistiltä mainostoimiston lukaalilta. Verrattuna siis kotimaamme puoluetoimiston kolmannen kerroksen nuorten kahteen ja SONK:in yhteen huoneeseen...valtionavut taitavat olla Ruotsissa heille hieman toista luokka. Ruotsissahan kaikki on totutusti suurempaa ja kauniinpaa, joten kateudelle ei oikeasti ole syytä.


Kävimme läpi Ruotsin syyskuun eduskuntavaaleja, sekä missä asetelmissa vaaleja Ruotsissa käydään. Demarithan ovat olleet Ruotsissa vallassa yli kymmenen vuotta ja viimeaikaisessa keskustelussa ihmisille alkanut olla sama kuka vallassa on. Demarit ovat olleet myös pitkälti vastuussa hyvinvointivaltion ylläpitämisestä, jonka ylläpitämiseen oikeisto haluaisi tulla nyt voimakkaammin mukaan. Vaaleja on sävyttänyt tähän mennessä lähinnä mustamaalaamisyritykset oikeiston puolella, vaikka tosin ylilyöntejä lienee tapahtuneen kummaltakin puolelta. Opiskelijoiden strategia vaikutti oikein mielenkiintoiselta ja ideoita tuli roppakaupalla meidän omia 2007 vaaleja ajatellen.

Lounaan jälkeen suunnistimme Ruotsin parlamenttiin - Sveriges Riksdageniin, jossa tapasimme opetusministerin avustajan Pär Lagerin. Keskustelimme lähinnä yleisistä asioista koskien Ruotsin korkeakoulutusta sekä tietysti uusimmasta uudesta edusta opiskelijalle, 300 kruunun lisäystä kuukausittaiseen opintotukeen. Kuten Suomessakin, Ruotsissa tärkeän roolin keskustelussa on saanut korkeakoulutuksen laatu suhteessa sen hintaan.

Tämän jälkeen oppaaksi parlamenttiin meille lähti Skånelainen kansanedustaja (jonka nimeä en nyt muista), jonka vauhdikas ote puhua ja kierrättää ryhmäämme, muistutti elävästi Ilkka Taipaletta. Vierailimme myös valiokuntien huoneissa, jonne Suomen eduskunnassa ei olisi mitään asiaa. Oikein informatiivinen ja mielenkiintoinen paikka. Parlamentista kiiruhdimmekin Tukholman yliopistoon, jossa SSF oli järjestänyt keskustelutilaisuuden Ranskan opiskelijamellakoista sekä Ranskan hallituksen kaavailluista heikentää alle 26-vuotiaiden nuorten turvaa työssä.

Paikalla oli myös Ranskan d-nuorten kansainvälisten asioiden sihteeri, Magda sekä Ruotsin opetusministeri. Ruotsissa poliittisten opiskelija ja nuorisojärjestöjen painoarvosta kertaa hyvin se, että päivän varoitusajalla järjestettyä tapahtumaa oli tullut kuvamaan pari valokuvaajaa sekä televisioryhmä! Milloinkahan Suomessakin media alkaa antaa arvoa sille työlle, jota nuoriso- ja opiskelijajärjestöt Suomessa tekevät?!

Tämän jälkeen kävin hakemassa kamani toimistolta, majoittauduin ystäväni luo ja valmistauduin illan juhliin... ne menivät muuten ihan hyvin. Takaisin kotona olin kolmen jälkeen yöllä. Loppuviikon olen täällä vaan lomalla - tosin aamulla viimeistelin Venäjän ihmisoikeustilannetta käsittelevän artikkelin, mutta nyt lähtee tämä poika ulos. Täällä paistaa aurinko!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsissa mäkin saattaisin olla demari :)

Jani Ryhanen kirjoitti...

hehee...kyllä sä meille voit silti tulla Suomessakin ;o) Ruotsalaiset on NIIIIN kauniita ja komeita...oon vaan lepäillyt ja kierrellyt iltapäivän, ehkä ulos tänään, viimeistään huomenna. Hali.