sunnuntaina, toukokuuta 06, 2007

Laitilan limppaa ja raparperipiirakkaa

Olipa hauska viikonloppu vuorossa. Perjantaina vietin iltaa ystäväni kanssa kotona, lauantaina taas olin tukarin koulutuksessa. Lähden kentälle taas tulevana perjantaina, jolloin on tarkoitus kierää helsinkiläisiä baareja ja jakaa tietoa turvallisesta seksistä sekä turvaseksivälineitä. Lauantaina suuntaan taas Lahteen, jossa järjestetään Demarinuorten sosiaaliturvajärjestelmän uudistusta käsittelevä seminaari. Illalla sitten räjähtääkin Helsingissä: Euroopan kansojen yhteinen musiikkikarkelo levittää ilon ja mahtavan musiikin keinoin hyvää mieltä kaikkialle - tai no ainakin joillekin. Lauantai-illalla on pakko päästä viettämään iltaa hyvien ystävien seurassa. Riippumatta lopputuloksesta ja Hannan sijoituksesta olisi tarkoitus jatkaa baariin aistimaan kansainvälistä tunnelmaa.

Osan tästä kansainvälisestä hengestä pystyi tuntemaan jo eilen Oraksen vaalijuhlien jatkoilla. Eilisen tukarin koulutuksen jälkeen olin matkannut Tamperelle, josta matkustimme disko-junassa Pasilaan. Junassa ei kylläkään toiminut musiikkilaitteet, jonka vuoksi biletys jäi vähemmälle. Itse vaalijuhlat järjestettiin Rauhanasemalla, jonne oli kokoontunut suuri joukko erilaisia tuttuja ympäristötyyppejä ja -poliitikkoja.

Muutamaan kertaan sain olla tilillä demariudestani. Mutta vastakkainasettelujen aikahan on ohi, hyvät vihreät toverit! Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä luulen olevani aika monesta asiasta samaan mieltä kuin vihreät, mutta ihmisten oikeudesta asua haja-asutusaluella haluanpitää kiinni. Vaikken itse voisi kuvitellakaan asuvani muualla kuin erinomaisten juna-, bussi- tai ratikkayhteyksien ulottuvilla Helsingin keskustasta, ei tämä malli käy kaikille. Kallis polttoaine on aidosti ongelma ihmisille alueilla, joissa ei ole julkista liikennettä tai lähimpään kauppaa on 15 km matka. Ihmisillä tulee olla täysi oikeus asua luonnon keskellä, jos he sitä haluavat. Toki yksityisautoiua pitäisi pystyä vähentämään eri keinoin. Satsaaminen luontoa mahdollisimman vähän kuormittaviin polttoaineisiin tai kulkuneuvojen ympäristöystävällisiin teknisiin ratkaisuihin on yksi keino helpottaa tätä ongelmaa.

Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja sen pysäyttäminen ei toteudu niin kauan kuin ihmiset ovat asenteellisia muutokselle. Lakien ja säädösten kautta muutetaan lainsäädäntöä, mutta ihmisten mieleen vaikuttaa esimerkki. Kun esikuva, oli hän sitten jalkapallotähti tai poliitikko, toimii kun hän opettaa, voi tähän luottaa ja häneltä voi oppiä paljon. Itse huomaa välillä kulkevansa myös sivupoluilla, mutta eikös erehtyminen ole vain inhimillistä?

Vielä juhlasta: tarjolla oli mielettömän hyvää luomu-kasvisruokaa (taisi olla jopa vegaani), jonka valmistaneen kaksikon olen jo alustavasti rekrytoinut omiin valmistujaisiini. Pasilasta jatkoimme Lostariin ja mamaan, jossa kansainvälisiä viisuvieraita ei voinut olla huomaamatta. Pitkä päivä vaati veronsa ja tänään nukuinkin yli puolen päivän.

Tämä päivä on mennyt chillaillessa ystävien kanssa sekä torstain ont-semmaan valmistautuessa. Tuleva viikko on siis odotusta täynnä. Keskiviikkona menen vielä luottamusmieskurssin toiseen osioon Petäykseen. Onneksi siitepölyallergia ei ole äitynyt liian pahaksi - noita vaivoja taitaa olla muutenkin ihan riittämiin. Huomenna voisi yrittää hankkia uuden passin - olen onnistunut siirtämään toimenpiteen jo usemman viikon. Aika mennä nukkumaan, jotta aamulla jaksaa lähteä aikaisin asemalle.

Ei kommentteja: