tiistaina, toukokuuta 01, 2007

Reput auki!

Sain viime viikolla tiedon viimeisen Laurean tentin tuloksesta; pääsin siitä läpi - vielä kolmosella! Pakko paukutella olemattomia henkseleitä tuosta. Saman päivänä oli tapaaminen opettajan kanssa opinnäytteestä. Sekin oli ilmeisesti edennyt ihan hyvin - 10.5. on arvioiva seminaari, jonka jälkeen opinnäytetyö on kasassa! Kunhan saan vielä pari esseetä kirjoitettua, olen valmis - valmistumaan. Restonomi (AMK)...kuinka aionkaan muistuttaa tutkinnosta muutamaa vielä koulussa roikkuvaa toveria..hehhaaa. Vappua vaan kaikille! ;)

Viime päivät olen epäuskoisesti seurannut patsaasta ja sen siirrosta johtuvaa eriskummallista näytelmään naapurissa. Ison diktatuuria lähentelevän valtion hallinto on sitä mieltä, ettei nykyinen itsenäinen maa saa päättää, missä muutama sen sankarihaudoista sijaitsee (siis joillekin). Kun soppaan lyödään vielä pienemmän maan huonosti hoidettu vähemmistökysymys, niin eihän siitä hyvää voi seurata.

Naurettavaa on myös isomman valtion öykkärimäinen käytös, jossa se vaatii itsenäisen valtion hallituksen eroa. Aika älykästä politiikkaa ison maan johdolta, joka näin "taitavasti" ohjaa huomion oman takapihan rikkaruohoista. Diplomatia on saanut jäädä unholaan jo ajat sitten ja tilalle on tullut ihmisten omavaltainen käytös. Tai valtion jopa. Miltähän kuulostaa se, että tuon ison valtion poliisi on antanut oikeutuksen epämääräiselle pienen valtion suurlähetystön ulkopuolella päivystävälle joukolle tarkistaa lähetystöön menevien ihmisten tavaroita ja estää ihmisten vapaa kulku? Voiko tuo olla enää edes totta!?

Kyseinen näytelmä tuntuu menevän niin yli, että aamun lehteä lukiessani en voinut estää spontaani naurun pyrähdystä. Siis missä vitun 80-luvulla nyt eletään?! Onneksi meidän uusi taitava ulkoministeri poimii pisteitä jupakasta ottamalla napakasti kantaa kysymykseen. Liekö nolla-arvostus, vai miksiköhän hänen mielipiteet eivät herätä kuin ärsytystä?

Joka tapauksessa - isossa naapurissa taitaa tulla vaalit ja pientä naapuria on kiva kiusata.
Kumman puolellehan tässä asetutaan? Joku tuntuu haluavan ärsyttää toisia ihan kunnolla. Joku asia tässä nyt on taustalla.

Surullisinta tapauksessa on se, että tästä ne ennakkoluulot vasta nousevat. Meilläkin täällä kotona tuota vähemmistöä aika reippaasti. Ja vaikka edellä kuvatulla skismalla ei ole mitään tekemistä meidän vähemmistön kanssa, tulee väkiselläkin leimattua kaikki ison naapurin ihmiset samanlaisiksi öykkäreiksi. Voi voi. Ihan niinkuin maailmassa ei olisi jo tarpeeksi eripuraa, pitääkö sitä tietoisesti lisää luoda. Kunpa ihmiset osaisivat erottaa suuren valtion hallinnon itsevaltaiset pyrkimykset sen kansalaisten todellisuudesta.

1 kommentti:

Ilja Suvanto kirjoitti...

Ei tältä tyhmyydeltä vältytty Suomessakaan. Reippaasti vain kävivät pojat töhrimässä Viron Suomen suurlähetystön. Suurisuinen suurlähettiläs Aleksander Rumjantsev onnistui ilmeisesti villitsemään myös Suomen sisäiset ryhmittymät.

Venäjän tunteet kiistassa on kuitenkin ymmärrettävä tai muutoin tilanne ei ratkea. Patsaalla on huomattava symbolinen merkitys. Venäjän käyttämiä metodeita ei kuitenkaan pidä missään nimessä hyväksyä; hallinto hakeekin mielestäni patsaskiistasta vahvistusta omalle politiikalleen.